Jammer genoeg kunnen we voorlopig geen koffieochtenden meer organiseren, maar we hopen natuurlijk dat dit weer snel kan! Het aanbod aan verschillende soorten koffie is tegenwoordig enorm. Van een simpele espresso tot een smaakvolle latte macchiato. De keuze aan verschillende soorten koffie is onderverdeeld in koffie gebaseerd op espresso, melk of ijs. Wij gaan ze voor u toelichten in dit artikel, zodat u de volgende keer niet meer hoeft te gokken wat het ook alweer was!
Koffiesoorten met espresso (zonder melk)
Een espresso of een dubbele (doppio) is perfect als u van een hele sterke smaak houdt. Hij is meestal ook in een of twee slokjes op. Naast de sterke smaak proeft u bij een espresso ook goed de verschillen tussen diverse koffiebonen. Zo herkent u of het zoet, zuur of bitter is. Als u voor een nog sterkere variant wil gaan dan kunt u kiezen voor de ristretto. De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden.
Bent u niet zo’n fan van melk in uw koffie, maar is een espresso of een ristretto te sterk voor u? Dan kunt u gaan voor een americano of lungo. Deze zijn aangelegd met extra heet water.
Koffiesoorten met melk
Als u normale koffie te sterk vindt dan komt u al snel uit bij een koffiesoort met melk. Het toevoegen van de melk maakt de koffie over het algemeen zachter, minder bitter en de koffie smaakt voller en romiger. Het verschil tussen deze koffiesoorten zit hem in de hoeveelheid melk en de manier waarop de melk aan de koffie wordt toegevoegd.
De meest populaire koffiesoort met melk is cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waaraan opgeschuimd melk wordt toegevoegd. Bij een latte wordt er meer melk gebruikt en wordt het iets minder opgeschuimd dan bij een cappuccino. Veel mensen denken dat een latte hetzelfde is als een latte macchiato. Toch zit hier enig verschil in.
Het verschil bij een latte macchiato is dat het in een doorzichtig glas wordt geserveerd en dat het opgeschuimde melk eerst in een glas wordt geschonken en daarna wordt de espresso er voorzichtig aan toegevoegd. Oftewel het verschil zit hem in de volgorde.
Zijn deze varianten niet sterk genoeg voor u? Dan kunt u gaan voor een Flat White, cortado of zelfs een espresso macchiato. Bij een Flat White is het melk dunner opgeschuimd en een cortado wordt gemaakt met enkel een shot espresso waaraan in verhouding twee delen opgeschuimde melk wordt toegevoegd.
Een espresso macchiato bestaat uit een normale single shot espresso waaraan twee theelepels opgeschuimde melk worden toegevoegd.
Hoe drinkt u uw koffie het liefst?