De online wereld blijft zich continue ontwikkelen en criminelen vinden steeds weer een nieuwe manier om te frauderen. Maar hoe zorgt u ervoor dat u geen slachtoffer wordt van internetcriminaliteit?
Herken phising
Het woord phising is een combinatie van ‘password’ en ‘harvesting’. Samen betekent dit ‘het oogsten van wachtwoorden’, maar in de praktijk doelen criminelen ook op andere persoonsgegevens. Via een e-mail of sms proberen internetcriminelen u te verleiden om uw persoonlijke gegevens te achterhalen.
Een phisingmail is vaak moeilijk te onderscheiden van een echte e-mail van een bedrijf. Maar er zijn ook slechte voorbeelden. Zo is het mailadres schimmig of een bericht is niet persoonlijk geadresseerd. Toch doen ze er alles aan om de indruk te wekken dat het een betrouwbare mail is. Meestal wordt er een link toegevoegd waar u op moet klikken. Via deze link kunnen zij uw persoonlijke gegevens achterhalen.
Gebruik een VPN-verbinding
Met een VPN-verbinding voorkomt u dat uw gegevens worden blootgesteld. De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel virtueel privénetwerk. U kunt het vergelijken met een digitale pijpleiding tussen twee verschillende netwerken. Er wordt eerst verbinding gemaakt met de VPN en daarna maakt u verbinding met de rest van het internet. Hierdoor wordt al het dataverkeer tussen u en de VPN-server beveiligd verstuurd. Hackers kunnen zo bijvoorbeeld niet afluisteren. Vooral op openbare netwerken, zoals in de trein is dit van belang.
Ga verstandig met uw wachtwoord om
Het onthouden van al die verschillende wachtwoorden kan erg lastig zijn. Maar wat zijn de voorwaarden voor een sterk wachtwoord?
- Zorg voor voldoende variatie. Gebruik tekens, getallen en hoofdletters;
- Gebruik geen voorspelbare combinatievormen en het wachtwoord moet bestaan uit minimaal acht tekens;
- Gebruik geen opeenvolgende cijfer- of letterreeksen of persoonlijke gegevens zoals uw geboortedatum;
- Voer een extra controle uit met uw wachtwoorden. Zo logt u bijvoorbeeld niet alleen in met een wachtwoord, maar bevestigt u uw identiteit met uw telefoon;
- Sla geen wachtwoorden op in uw browser. Gebruik eventueel een wachtwoordhulp.
Update altijd uw computer, laptop of smartphone
Dankzij een beveiligingsupdate worden lekken in uw software gedicht en worden smartphones ook veiliger.
Gebruik een virusscanner
Een virusscanner spoort niet alleen virussen op, maar een computer, laptop of smartphone worden ook opgeschoond.
Wilt u bewuster omgaan met het internet? Op 29 april, 27 mei en 24 juni organiseert Aafje een internetveiligheid training.
Bron: Radar